border=0

Релігія »Божественна справедливість

Що таке Божественна Справедливість


У людини є цінності та ідеї з універсальним виміром. Таким чином, дружба, любов, солідарність або справедливість є спільними у всіх культурах, хоча кожна культурна традиція приносить своє бачення і свої нюанси по відношенню до кожного з них.


Прагнення до справедливості виникає з потреби жити в суспільстві, в якому існує певна гармонія, в якій немає ситуацій зловживань і де накладається баланс . Від прагнення до справедливості виникає потреба у створенні законів, щоб люди відповідали правовим кодексам і стандартам, які служать для відновлення справедливості. Однак людська справедливість за визначенням є недосконалою, тому що чоловіки іноді помиляються, судячи, діють з упередженнями, а їхнє бачення того, що є справедливим або несправедливим, залежить від соціального контексту та обмежень самих законів.


Божественна справедливість як ідеал

Обмеження людської справедливості означають, що в сфері всіх релігій існує вища справедливість, божественна справедливість. Це віра, заснована на вірі, і полягає в переконанні, що Бог, вища сутність або порядок природи певним чином накладає автентичну справедливість, без можливої ​​помилки і даючи кожному те, що він заслуговує.


Для християн божественна справедливість буде ефективною в остаточному рішенні або в універсальному суді, коли кожна людина буде підзвітна Богові, так що Бог буде судити кожного за тим, що він зробив у своєму житті. Така сама ідея зберігається в ісламі, але замість остаточного рішення використовується термін День відплати.

Для стародавніх єгиптян існувала також ідея божественної справедливості, оскільки вони вірили в реінкарнацію, а в наступному житті божество, відоме як Маат, відповідало б за ліквідацію зла і нав'язування добра.

У більшості релігій божественна справедливість представлена ​​як сила, яка протидіє слабким сторонам і недолікам людської справедливості. Це те, що відбувається з індуїзмом, політеїстичною релігією, але з ключовим поняттям, кармою. Так званий Закон Карми регулює все, що було створено і є суб'єктом або силою, відповідальною за встановлення істинного правосуддя.

Критика ідеї Божественної Справедливості

З деяких філософських підходів розуміється, що концепція божественної справедливості є нічим іншим, як людським винаходом, що виникає як логічний наслідок віри в творця Бога або духовну сутність вищого порядку. Для цих філософів божественна справедливість є концептуальною вигадкою і не має ніякого сенсу з суто раціональної точки зору.

Фото: iStock - 4FR / DHuss

Автор: Хав'єр Наварро | + QUOTE
Теми в Божественній Справедливості

Зараз у релігії

Соціальні мережі