border=0

Релігія »Несторіанство

Визначення несторіанства


Християнська релігія не є однорідною і представляє різні церкви, найпоширенішими є католики, протестанти і православні. З іншого боку, християнство має ряд доктрин меншин (таких як монофізитство), а також деякі рухи, які розглядалися як єресі в якийсь момент історії. Одне з християнських рухів, каталогізованих як єресь, відоме як несторіанство.


Історичне походження цього християнського руху

У молитві Богородиці Богородиця покликана як Божа Мати . Цей титул має дуже конкретний зміст: Марія є матір'ю особи, яка водночас є Богом. Це розгляд не виникло випадково, а було результатом історичної події , Ефеської ради 431 року.


Перед Собором Ефесу християни не могли погодитися на таємницю Христа. Ми повинні пам'ятати, що Біблія представляє Христа як людину, тому що він втомився, страждає і відчуває страх, як будь-який інший, і, отже, не можна заперечувати, що Христос є людиною. З іншого боку, Христос є не лише людиною, але має божественну природу. Ці два виміри викликали суперечки та дискусії серед християн. Наприклад, у III ст. C Arrió був священиком, який стверджував, що Христос не був Богом, а людиною великого духовного значення. У IV столітті нашої ери з'явилася нова інтерпретація на чолі з Несторієм, сирійським проповідником, який став єпископом Константинополя, одним з центрів християнства в давнину.


Несторій знову поставив проблему про природу Христа і вважав, що Марія була матір'ю Христа, але це не означало, що вона була Божою матір'ю

Для Несторія природа Христа була подвійною, оскільки він є Богом і людиною окремо (Христос є син Марії, а сам Христос - син Божий). Цей розгляд передбачав кризу в переконаннях і догмах християнства. Насправді, єпископ Олександрійський, на ім'я Кирило, тримав на Христі тезу, що суперечить Нестеріо, тобто, що Христос не мав двох природи, крім одного, і, отже, Марія є матір'ю Христа, який водночас є Богом.

Щоб вирішити цю дискусію , згадувалася вищезгадана Ефеська рада, і було погоджено, що теза Нестеріо була неправильною і тому вона була єресью. Таким чином, теза Кирила стала тим, що згодом стало офіційною позицією християнства.

Наслідки несторіанізму

Для Несторія Христос був людиною, яка народилася з утроби Марії. У той же час Христос був супроводжений або одержимий духом Бога. Тому, коли Христос помирає, він страждав лише своїм людським виміром, але не божественним, оскільки Бог належним чином не помер на хресті.

Несторіанізм як єретичний рух дозволяє нам пам'ятати про труднощі в розумінні постаті Христа і, в той же час, про інтелектуальну дискусію, що відбувалася протягом всієї історії про його постать.

Фотографії: iStock - JohnGollop / sedmak

Автор: Хав'єр Наварро | + QUOTE
Теми несторіанізму

Зараз у релігії

Соціальні мережі